Andis Harasani dhe dikush tjeter dyshohen per transferta milionash me burim korrupsioni
Shqiptarja.com ka publikuar nje kerkese te autoriteteve te Luxemburgut te leshuar ne vitin 2011 per informacion ne lidhje me nje transferte prej 1.7 milion dollaresh kur Andis Harasani ka qene drejtor.
Ish drejtori i KESH Andis Harasni nuk është ne hetim vetëm nga autoritetet shqiptare por dhe nga ato të Luksemburgut. ReportTv zbardh ekskluzivisht dokumentin ku prej 2011 Harasani hetohet për një transfertë të dyshimtë prej 1.75 milionë dollar nga një kompani me seli në Ishujt Virgin e cila ka përfituar nga shteti shqiptarë 20 milion dollar për blerje energjie.   Bëhet fjalë për një informacion sekret të mbërritur nga autoritetet e Luksemburgut të vitit 2011 të cilët kanë gjurmuar një transfertë të dyshimtë prej 1 milion e 750 mijë dollar të bërë në 2003 nga një kompani e huaj nëpërmjet bankës në Luksemburg në një bankë të nivelit të dytë në Tiranë në favor të Harasanit.   Pala shqiptare informohet se nga 2003 në 2011 në llogarinë e kompanisë "Courtenay Limited" me seli në ishujt Virgin nga Shqipëria janë transferuar 20 milionë dollar për blerje energjie.
Por cfare te bie ne sy jane disa elemente interesante: 1. Ne letren e autoriteteve te Luxemburgut eshte edhe nje person tjeter i datelindjes 20.04.1953, apt. 17 Tirane. Gazeta, qe eshte bere dora e gjate e shtetit, nuk e ka publikuar kete emer, edhe pse autoritetet e Luxemburgut shprehen qartazi per te dyshuar (shume, suspects). 2. Publikimi i kesaj letre le per te deshiruar se po behet nje shantazh per personin e dyte, pasi Harasani kerkohet nga drejtesia dhe duket se e ka mbyllur kapitullin me Shqiperine. Gazeta Shqiptarja.com (link is external) ka publikuar disa kohe me pare lidhjen ndermjet parave te A. Harasanit, A. Gjillarit dhe D. Prifti me investimet e Mark Frrokut - qe ndoshta kane pastruar parate e mafies izraelite (link is external). Fill pas legjislacioni kunder pastrimit parave ne Israel rreth vitit 2000, mafia israelite ka rritur intensitetin e veprimtarive e saj ne Ballkan, sidomos ne sektorin e lojrave te fatit dhe te prostitucionit. 3. Letra e Luxemburgut ndoshta eshte marre ne 2011, kur edhe u publikuan te dhenat e ICIJ (http://www.icij.org/offshore (link is external)). Ne ate kohe qeveria e Berishes as nuk ndermorri ndonje hetim per pasurine e Harasanit, por ai u lejua te largohet. Me shume informacion mbi kompanine offshore te Harasanit shih Birn (link is external). 4. Mbrojtja qe Berisha i beri Harasanit ka me siguri te beje me personin e dyte, i cili sikur Harasani duhet ose te jete njeri i Fatos Nanos, ose i Berishes. Nga letra nuk kuptohet nese behet fjale per ortakun e Harasanit ne nje firme shqiptare apo ne ate offshore. Sidoqofte, perderisa Luxemburgu eshte marre me transferten prej 1.7 milionesh ne Shqiperi, atehere kjo transferte duhet te jete bere nga nje kompani shqiptare. 5. Andis Harasani rezulton aksioner ne tre kompani te regjistruara tek QKR.
  • NUIS: L22203011H; TEA OIL ITALIA SH.A [Objekti i aktivitetit: Veprimtari ne fushen e tregtimit me shumice e pakice te naftes..] me aksioner kryesor Adrian Xhillari dhe Kristian Boci.
  • NUIS: L53729402V; AMG - Konfeksion [Objekti i aktivitetit: Çdo aktivitet prodhues e tregtar te lejuar nga legjislacioni Shqiptar.]
  • NUIS: L53819401M; FRESHTEX Albania [Objekti i aktivitetit: Te kryeje cdo aktivitet prodhues e tregtar te lejuar nga legjislacioni shqiptar.]
6. TEA Oil Construction and Petrol, aksioner i se ciles eshte Adrian Xhillari, eshte akuzuar se fundmi per kontrabande (link is external). Personi eshte aktualisht ne arrati, edhe ky si Andis Harasani e Mark Frroku me pasaporte amerikane. Keshtu qe personi i dyte, i shantazhuar nga media, nuk duhet te jete as Xhillari. Ndoshta eshte Kristian Boci, nje tjeter aksioner i Tea Oil. 7. Se fundmi departamenti i shtetit te thesarit (US Department of Treasure (link is external)) ne SHBA ka nxjerre nje urdherese per regjistrimin dhe raportimin e te gjitha blerjeve te pasurive te patundshme nga kompanite guacke (shell companies). Kjo me c'duket ka rritur me tej presionin ndaj personave si Frroku etj. qe kane pasaporta amerikane e deri dje ndiheshin te siguruar.
the U.S. Department of the Treasury’s Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) issued Geographic Targeting Orders (GTOs) to impose anti-money laundering (AML) recordkeeping and reporting requirements on certain title insurance companies in the Manhattan borough of New York City and Miami-Dade County, Florida. These orders require certain title insurance companies to identify and report the “beneficial owners” of shell companies used in cash purchases of high-end residential real estate.
8. Sidoqofte, une kerkoj ndihmen e peshqve te zbulojme se kush paska qene ky ortak i Harasanit qe po shantazhohet nga Shqiptarja.com.
5. Andis Harasani rezulton aksioner ne tre kompani te regjistruara tek QKR.
  • NUIS: L22203011H; TEA OIL ITALIA SH.A [Objekti i aktivitetit: Veprimtari ne fushen e tregtimit me shumice e pakice te naftes..] me aksioner kryesor Adrian Xhillari dhe Kristian Boci.
  • NUIS: L53729402V; AMG - Konfeksion [Objekti i aktivitetit: Çdo aktivitet prodhues e tregtar te lejuar nga legjislacioni Shqiptar.]
  • NUIS: L53819401M; FRESHTEX Albania [Objekti i aktivitetit: Te kryeje cdo aktivitet prodhues e tregtar te lejuar nga legjislacioni shqiptar.]
6. TEA Oil Construction and Petrol, aksioner i se ciles eshte Adrian Xhillari, eshte akuzuar se fundmi per kontrabande (link is external). Personi eshte aktualisht ne arrati, edhe ky si Andis Harasani e Mark Frroku me pasaporte amerikane. Keshtu qe personi i dyte, i shantazhuar nga media, nuk duhet te jete as Xhillari. Ndoshta eshte Kristian Boci, nje tjeter aksioner i Tea Oil. 7. Se fundmi departamenti i shtetit te thesarit (US Department of Treasure (link is external)) ne SHBA ka nxjerre nje urdherese per regjistrimin dhe raportimin e te gjitha blerjeve te pasurive te patundshme nga kompanite guacke (shell companies). Kjo me c'duket ka rritur me tej presionin ndaj personave si Frroku etj. qe kane pasaporta amerikane e deri dje ndiheshin te siguruar.
the U.S. Department of the Treasury’s Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) issued Geographic Targeting Orders (GTOs) to impose anti-money laundering (AML) recordkeeping and reporting requirements on certain title insurance companies in the Manhattan borough of New York City and Miami-Dade County, Florida. These orders require certain title insurance companies to identify and report the “beneficial owners” of shell companies used in cash purchases of high-end residential real estate.